BROWN PATCH (KAHVERENKLİ YAMA HASTALIĞI)
Teşhis: Kahverengi yama, aslında bir mantardır. Bu yaz aylarında oluşur ve tüm yeşil alanı etkiler. Festuca arundinacea ve Lolium perenne çim türleri enfeksiyona karşı hassastır. Çim alanlarda zarar görenler daha çok bu türlerdir. Kahverenkli yama öncelikle bitkinin yapraklarını etkiler ve nadiren köklere zarar verir. Görünümü, alanda birkaç santim ile birkaç metre çap kadar yamalar şeklinde görülür. Genellikle, çim kuru ya da solgun görünür. Hasar, kısa biçimde tutulan çimlerde en ağır olanıdır.
Koşulları geliştirici etmenler: Yüksek sıcaklık ve suyun gün boyunca uzun süre çim alanda kalması ile hastalık etkisi artar. Gece sıcaklıkları 20 cg derecenin yukarısında olur ve çim alan gün (gece düşen çiy dahil) başına 8 veya daha fazla saat ıslak kalırsa, enfeksiyon etkisi yüksek olur. Gündüz sıcaklıkları 26 cg derece ve yukarıda olduğunda hastalığın en aktif olduğu zamandır. Yağmurlu havalar ve yüksek nem hastalığın gelişimini ve aktivitesini hızlandırır.
Kontrol: İkindi ve akşam sulamasından kaçının. Sabah erkenden sulama yapmak kahverengi yama hastalığının etkilerini azaltır. Normalden daha uzun çim biçilmesi uygundur.
Kimyasal mücadele:
Azoxystrobin,captan,chloroneb,chloroneb + thiophanate-methyl,chlorothalonil,
chlorothalonil + fenarimol,cyproconazole,fenarimol,flutolanil,iprodione,
mancozeb,maneb,myclobutanil,PCNB,propiconazole,pyraclostrobin
thiophanate-methyl,thiophanate-methyl + iprodione,
thiophanate-methyl + mancozeb,vinclozolin aktif maddeli zirai ilaçlar kullanılabilir.Kullanımı ile ilgili teknik bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.