SOĞUK HAVALALARIN BİTİMİNDEN SONRA ÇİM BAKIMI

Soğuk havaların etkisiyle sararan çimleriniz, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yavaş yavaş eski güzel rengini yakalamaya başlayacaktır. Mart ayıyla birlikte artık bahar bakımına başlanmalıdır. Erken baharla birlikte çimler hızla büyümeye başlayacaktır, bu aylarda yapılacak olan bakım ihmal edilmemelidir.



Yapılacak İşlemler

  1. Hastalık ve zararlı olup olmadığı kontol edilmelidir. Ölü çim tabakası (verti cut) varlığına bakılmalıdır. Havalandırma ihtiyacını karşılamak için çim havalandırma sandaleti (verti drain) ile yürüyüş yapılmalıdır.
  2. Bu aylarda çim hızla büyümeye başladığından çim boyu 8-10 cm’e ulaştığında çimler kesilmelidir.
  3. Mart veya nisan aylarında çimlerin sağlıklı olabilmesi için yabancı ot ilacıyla ilaçlanması gerekmektedir(zirai ilaç ve zirai ilaçlama işleminde yetki belgesi olan Ziraat Mühendislerine danışınız). İkinci uygulama ise alandaki yabancı ot varlığına göre mayıs ayında yapılmalıdır.
  4. Bahar aylarında gübreleme işlemine başlanmalıdır. Sıvı-toz gübreler veya yavaş salınımlı gübrelerle uzmanından alacağınız tavsiye ışığında belirli periyotlarla gübrelenmesi gerekmektedir. Özellikle Mayıs aylarında havaların ısınmasıyla katı granül gübrelerin atılması yakmaya sebep olacağından uygulamacılar bu aylarda granül gübre vermekten kaçınmaktadır. Bu aylarda sıvı-toz gübrelerin püskürtülerek verilmesi önerilmektedir. Gübreleme işlemi yapılmadan önce mutlaka toprak analizi yapılarak senelik program belirlenmelidir. Toprak analizinin yapılması doğru gübreleme yapılmasını sağlayacağı gibi fazla gübre kullanımını da engellemektedir.