KOMPOST NASIL YAPILIR?

Kompost yığını oluşturulmamış hiçbir bahçe tamamlanmış sayılamaz. Kompost genel itibariyle bitkisel ve hayvansal atıkların belirli yöntemlerle çürütülmesi ile elde edilen yetiştirme ortamıdır. Kompost, toprak mikroorganizmalarını besleyerek bitkilerin sağlıklı kalmalarını sağlar. Toprağın yapısal düzenini sağlar. Killi topraklarda su tutma kapasitesini artırır, kumlu topraklarda ise drenajı iyileştirir. Ayrıca kompost bitkisel atıkların geri dönüşümünü sağlayan dünyadaki en iyi toprak iyileştiricisidir. Şimdi sizlere (kötü kokmayan) kompost’un nasıl yapılacağını 8 adımda açıklayacağız.


1) Bahçeniz ve mutfağınızın yerlerini dikkate alarak düz bir alan seçin.
2) Yeterince ısınması için toprak hacminin 1m3 olması gerekmektedir. Taban alanının 1m2 olmasında fayda vardır.
3) Taban kısmı hazırlanırken iç kısımlara hava akımını sağlamak için toprağın üzerine kuru yaprak, saman ya da ince çalılarla taban hazırlanmalıdır.
4) Kompostu oluşturan iki temel unsur; yeşil bahçe çöpleri ve kuru yapraklardır. Yeşil mutfak atıkları azot bakımından zengindir. Kurumuş ot ve yapraklar, kağıt ve karton atıkları da karbon bakımından zengindir. Aşırı yeşil artığın eklenmesi kompostun kötü kokmasına neden olur. Hayvan atıkları, et, yağ, hastalıklı otlar veya ilaçlanmış otlar kesinlikle komposta karıştırılmamalıdır.
5) Kompostun hızla olgunlaşmasını sağlamak için 1 parça yeşil malzemeye karşın 2 parça kahverengi malzeme karıştırılmalıdır. 1 m3 elde edene kadar 1’ e 2 oranında birlikte koyulmalıdır. Sulama yapılmalıdır. Karışımdan bir parça alıp ellerimizin arasında sıkıştırdığımızda bir damla suyun damladı-damlayacak şekilde toplanması gerekiyor. Bu şekilde kıvama geldiyse her şey tamamdır.(Yağmurdan korumak için üzeri branda ile kaplanmalıdır.)
6) Kompostun oluşmasında doğru miktarda nem sağlanması önemlidir. Aşırı nem yığın içindeki sıcaklığın düşmesine ve dolayısıyla koku yapmasına neden olur. Nemin az olması ise parçalanmanın yavaşlamasına neden olur ve kompost içindeki sıcaklık artar. Haftada bir kez nemi kontrol edin. Nem az ise su verebilirsiniz, nem fazla ise kahverengi malzemelerden(yaprak, kağıt vb.) ekleyin.
7) 4 gün bekledikten sonra kompost’u dıştan içe doğru karıştırın. Bu işlemi her 2 günde bir tekrarlayın.
8) Sonuç olarak yaklaşık 2-3 ay gibi bir süre sonrasında humusu bol ve güzel kokulu bir toprak ortaya çıkar. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan toprağı evinizdeki saksılara ekleyebilirsiniz.