MEVSİMLERE GÖRE ÇİM BAKIMI
İlkbahar Çim bakımı; Havalar ısındıkça çim gelişimi artmaktadır.Toprak çok ıslak,çim üzerinde don veya kar varsa biçmede acele etmeyin.İlk biçimlerde hassas olunması gerekir,çok kısaltmamak gerekir.Bu mevsimde haftada 1 veya 2 kez biçimler uygun olmaktadır.
Kış sürecinde bazı kayıplar yaşamış, yabani ot ve yosun zararı ile ilkbahara girmiş olan çime gerekli uygulamalar yapmak gerekir. Yabani otlar çok yoğun eğilse elle sökme işlemi yapılabilir. Yabancı ot öldürmekte eğer zirai ilaç kullanılacaksa ilaç ve uygulaması hakkında kesinlikle bizden bilgi alın.
Yosunla mücadelede, çim kısa biçilerek yosun üzerine demir sülfat+kum karışımını atılır. Ve sulanır.4-5 gün içinde yosunlar yanar. Tırmıkla temizlersiniz. Açık kalan bu kısımlara tohumla ara ekim yaparsınız.
Bu mevsimde azot oranı yüksek bir gübre ile gübrelemek gerekir. Yıl boyu toprak ıslak kaldığından sıkışmıştır. Oksijen alması için havalandırma yapılabilir. Verti-cut denen bu işlem için özel makineler vardır.Bu işlemi yaptıktan sonra alana dişli dere kumu serpmek drenaj için uygundur.Genel olarak çim seyrekse kumdan evvel uygun özellikte çim tohumu serpilir.Toprak çok sıkışmış ise vert-drain denen dikine delik açma işlemi yapılır.Bunun için makineler vardır.Ama en kolay ve ucuz olanı parmak uzunluğunda ve kalem çapında veya daha kalın, delici bir takım malzemelerle(diren,metal bir levhaya çakılmış çiviler) delme işlemi yapılır.Bu deliklerin içine kum+toprak karışımı bir harç doldurulması çimi rahatlatacaktır.
Yaz aylarında sıcaklık çok artacaktır.Çimin gelişim hızı ve kök gelişimi ilkbahardaki gibi olmayacaktır. Bu yüzden bu dönemde verti-cut ve vert-drain denen çimi yıpratıcı uygulamalar yapmamak gerekir.Çim ilkbahara göre daha uzun kesilmelidir.Çok kısa kesmek sıcaklık stresi ve hastalık gibi sonuçlar doğurur.Kendi boyunun 1/3’ünden daha fazla kesmemek gerekir.Çünkü çim bu dönemde gelişme gösterecek ve kendini yenileyecek enerjiye yeterince sahip değildir.Kısa kesilirse fotosentez yüzeyi azalır ve enerji üretemez,bitkin düşer.Bu dönemde azotu yüksek olan gübre de kullanmamak gerekir.Mantari hastalık riskini arttıran aşırı azot uygulamalarından kaçınmak gerekir.Bu dönemde düşük azotlu ve yavaş salınımlı gübre kullanmak veya yapraktan su ile sprey gübreleme yapmak en iyisidir.Çim sulaması kesinlikle sabah erken olmalıdır.Akşam sulanan çim sabaha kadar ıslak kalacağından sıcaklığın da etkisi ile mantari hastalığa yakalanma riski artmaktadır.Mantari hastalık riski çok fazla olduğu bu aylarda uygun fungusitlerle ilaçlama gerekir.Bu konuda bize danışın.
Sonbahara girerken soğuyan hava ile çimlerde bir dirilik ve hafif gelişme başlar.Çimin kök ve toprak üstü gelişimi ilkbahara göre daha düşük ama yaz aylarına göre daha yüksektir.Bu mevsimde biçimin 2-3 parmak kalınlığında olması uygundur.Bu dönemde verti-cut ve verti-drain uygulaması yapılabilir.Komple ara ekim ve kumluma yapılabilir.Yabancı otlar ile mücadele yapılabilir.Kışa girerken potasyum ağırlıklı gübreleme yapmak gerekir.En son biçim uzun olarak bırakılır ve kışa girilir.Kış aylarında çim üzerine dökülen yapraklar temizlenir ve üzerinde don varken gezinme yapılmaz.
***Kullanılacak olan gübreler ve zirai ilaçlar hakkında bize danışınız…