SUMMER PATCH (YAZ YAMA HASTALIĞI)
Teşhis: Yaz yama belirtileri 15 cm’den çapı 3 metre arasında değişen, dairesel yamalar veya halkalar şeklindedir. Bu yamaların içinde zayıf büyüyen, başlangıçta solgun, daha sonra sarı renklidir. Bir iki hafta kadar bir süre içinde çim, sarı veya kahverengi saman rengine dönüşür ve sonunda toprak yüzeyine çökerek, azalmaya devam etmektedir. Hastalığın aktif geliştiği zaman yama dış kenarları genellikle turuncu veya bronz renklidir.Eğer çim çekilerek bakılırsa köklerin siyahlaştığı ve çürük olduğu görülür.
Koşulları geliştirici etmenler: Toprak sıcaklığı 18° Cg ulaştığında yaz yama mantarı ilkbaharda köklere saldırmaya başlar.Isı, kuraklık stresi ve besin eksiklikleri yaz yama belirtilerinin ortaya çıkışını teşvik eden ana faktörlerdir. Toprak pH’ı 6.5 veya daha büyük olduğunda yaz yama zararı en ağır olanıdır. Buna ek olarak, kök büyümesi geriler. Potasyum eksikliği, kötü toprak drenajı, aşırı sulama, aşırı çim artığı birikimi,toprak sıkıştırma ve aşırı azot yaz yama gelişimini teşvik eder.
Kontrol: Yaz yama hastalığının gelişimini en aza indirmek için toprak pH’ını 6.0 ve 6.5 arasında koruyun. Amonyum sülfat ya da kükürt ile kaplanmış üre gibi asitleştirici azot kaynağı kullanımı zaman içinde toprak pH’ını düşürmektedir. Ilkbahar ve sonbaharda aşırı azot ile gübrelemekten kaçının ve kök büyümesini maksimize etmek için önerilen yüksekliklere biçmeye gayret edin. İlkbaharda kök gelişimini engelleyen aşırı sulama ile yaz yama şiddeti artacaktır. Kullanın Çim Sulama Yönetim Sistemi hava koşulları ve çim ihtiyaçlarına göre olmalıdır. Derin ,sık ama az sulama mantar saldırısına karşı dayanıklı ,derin, yoğun bir kök sistemi gelişimini teşvik edecektir.
Thatch birikimini azaltmak,agresif havalandırma, verticut ve topdressing yoluyla toprak sıkışmasını rahatlatmak gerekmektedir. Yaz yama belirtileri görüldüğünde, biçme yüksekliklerini artırmak,sulama ve gübre uygulamalarının doğru planlanması hastalık stresini en aza indirmede ve kök sisteminin zarar görmesini engelleyen uygulamalardır.
Kimyasal mücadele: En iyi sonuç için, fungisit uygulamalarının toprak sıcaklığı 18 ° cg ulaştığında bahar aylarında başlaması gerektiğini 15 günlük aralıklarla 3-5 uygulama yapmak çoğu durumda mükemmel bir yaz yama kontrolü sağlamaktadır.
myclobutanil ,propiconazole ,thiophanate-methyl aktif maddeli zirai ilaçlar kullanılabilir.Kullanımı ile ilgili teknik bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.