ÇİÇEKLERİN KRALİÇESİ

ÇİÇEKLERİN KRALİÇESİ


 

 

Herkes tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak bilinen gül, çok yıllık ve yarı odunsu bir bitkidir. Dikildiği yıldan itibaren çiçeklenerek güzelliğini ve kokusunu yansıtır. Güller genelde bahçelerde çalı tipinde olarak tek ve gruplar halinde yetiştirilirler. Ama biz bahçevanlar olarak çalı tipi güllerin yanı sıra tırmanıcı, sarılıcı ve yayılıcı gülleri de bina girişlerinde, pencere kenarlarında, kapı kenarlarında, çit kenarlarında hatta iç mekanlarda da yetiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Ülkemizde de son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan, yıl boyunca çiçeklenmesini sürdüren minyatür güllerinde iç mekanlarda yetiştirildiği görülmektedir. Birde ağaç gülleri vardır. Bunlar uzun gövdelere aşılandığından bahçelerde geniş alanlarda gruplar halinde yetiştirilmesi daha uygundur.

Gül dikiminde en önemli koşullardan bir tanesi fidan seçimidir. Üretim fidanı olarak farklı özelliklere sahip fidanlar kullanılabilir. Bu bölgeye uyum açısından önem arz eder. Fidanlar topraklı fidan veya topraksız fidan ve aşılı veya aşısız fidan olarak gruplandırılır. En çok tercih edilen fidan çeşidi topraklı fidanlardır. Dikimle birlikte başlayan budama genellikle topraksız fidanlarda uygulanır. Topraksız fidanların kökleri dikim sırasında görülebildiği için uzun ve yaralanmış kökler kesilerek kök sisteminin besleyebileceği kadar kök bırakılır ve kesilen kısımlar fidandan uzaklaştırılır. Toprak üstü aksam olarak da yaklaşık 15-20 cm yüksekliğinde gövde, farklı yönlere bakan 4-5 sürgün bırakılması yeterlidir.

Güllerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesinde en önemli etmen budama tekniğidir. Budama tekniği güllerin büyüme ve gelişme özelliğine göre farklılık gösterir.

Güller budanmazlarsa sürekli sürgün verirler ve çiçekleri kalitesiz ve küçük olur. Bu nedenle budama gül üzerinde çok etkilidir. Verimsiz, yaşı ilerlemiş, hasta ve yaralanmış dalların budanması güller için kaliteli çiçeklenmeyi, daha çok ışıktan ve havadan faydalanmasını sağlamak demektir. Böylece budama yöntemleriyle istediğiniz gül şeklini, bahçenizde oluşturma fırsatını da elinize almış olursunuz. Dikimle birlikte başlayan dikim budamasını her yıl yapılan budamalarla devam ettirmelisiniz.

Budama zamanına dikkat;

Gülleri budamanın en uygun zamanı güllerin gelişiminin durduğu sonbahar sonundan kış sonuna kadar olan zaman aralığıdır. Çünkü bu aralıkta güller dinlenmeye girer ve yaprakları dökülerek tüm faaliyetlerini durdurur. Aksi takdirde faaliyetlerini durdurmazsa kışa dayanamayarak kurur ve ölürler. Budamanın bitki uyanmadan bitirilmesi gerekir. Genellikle bu aylarda budanan güller nadiren de olsa bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Güneye yakın bölgelerde biraz daha erken budama yapılabilir. Erken budama sonucu bitkilerin erken uyanacağı unutulmamalıdır. Erken uyanan bitkiler kışa dayanamayarak ölür. Geç budamalarda ise bitki faaliyetlerine başlamıştır ve budanmadığı için ihtiyacı olan suyu yeterince alamaz ve güç kaybına uğrayarak kuruma olasılığı yükseltir.