Sensör Nedir? Neden Sensör Kullanmalıyım?

Sensörler kontrol cihazlarıyla birlikte kullanılır. Yaşadığınız bölgede yağmur yağmaya başladığı anda sensörlerin içinde bulunan mantar kısım ıslanır. Kontrol cihazına komut göndererek sulama sisteminin devre dışı kalmasını sağlar.

Birden çok sensör çeşidi bulunmaktadır. Don sensörü, yağmur sensörü, rüzgâr sensörü vs…

Don sensörü; Don sırasında yanlışlıkla sulama yapılması, peyzaj alanında meydana gelebilecek en kötü şeylerden biridir. Sıcaklık değişimlerinin öngörülemediği bazı yerlerde don sırasında sulama yapılması, yalnızca peyzaj alanı ömrü için değil, yakından yürüyenler veya araçla geçenler için de tehlikelidir. Bir sisteme don sensörü takıldığında, bu tehlikelerle ilgili endişeler geçmişte kalır. Hassas sıcaklık algılama, hava sıcaklığı 3˚C olduğunda sistemi otomatik olarak kapatır. Sıcaklık sulama için uygun bir düzeye döndüğünde don sensörü, planlanmış programın çalışmasına izin verir. Montajı ve kullanımı kolay don sensörü, her türlü hava koşulunda etkili bir sulama sağlamak için diğer hava sensörleriyle birlikte kullanılabilir.
Nem sensörü; toprak nemi algılamasını kolaylaştırır. Nem sensörü sondası kanıtlanmış teknolojiyi kullanarak kök bölgesindeki nemi ölçer. Sonda, toprağın istenen nem seviyesine ulaştığını algıladığında sistemi otomatik olarak kapatır.
Rüzgâr sensörü; Herhangi bir sprink performans tablosuna baktığınızda verilerin rüzgârsız koşullarda yapılan testlerden toplandığını görürsünüz. Ancak gerçek dünyada hava her gün durgun değildir. Çoğu sprink bazı esinti türlerinde en yüksek verimliliğe yakın çalışmaya devam edebilse de hava hareketi güçlenmeye başladığında su dağılımı bir sorun haline gelebilir. Rüzgârın savurduğu sprink suları kaldırımları veya yolları ıslattığında, bu hukuki bir sorun haline de gelebilir. Rüzgâr sensörü sert rüzgar koşullarında sulamayı kapatarak su tasarrufu sağlar ve sistemin verimliliğini artırır. Koşullar iyileştiğinde sistemi sıfırlar ve sulamayı sürdürür.
Yağmur sensörü; Çoğu yağmur algılama sensörü belirli miktarda yağmur biriktikten sonra bir kontrol ünitesinden gelen devreyi keserek sistemi kapatan bir anahtarla çalışır. Bu "birikme süresi" boyunca sistem gereksiz yere sulama yapmaya devam eder. Bu özellikle tasarrufa odaklanmış belediyeler, işletmeler ve evler için kötü bir izlenim bırakabilir.  Hızlı Tepki teknolojisi sayesinde yağmur yağmaya başladığı anda kontrol ünitesine kapatma komutu gönderebilir.