KÜLLEME
Bitki yüzeyinde yüksek nem oranı ile birlikte düşük toprak nemi, bu hastalığın sebebidir. Belirtiler genellikle dış mekan süs bitkilerinde büyüme mevsiminden sonra görünür. Külleme yaprak alt yüzeyinde kabartı benzeri alanlar oluşturarak ve hafif kıvrılma ile genç yapraklarda başlar. Hastalık belirtileri yaprakların genellikle üst yüzeyinde, gittikçe büyüyen gri -beyaz toz kaplı; açılmamış çiçek tomurcukları( küf ile beyaz olabilir) şeklinde kendini gösterir.
İleri derecede yaprakların kahverengiye dönüştüğü görülür. Hastalık genç ve hızla büyüyen kısımları tercih ediyor; olgun yapraklar genellikle etkilenmez. Mantar sporları aktif olmadığı kış aylarını yaprak tomurcukları ve diğer bitki artıkları içinde geçirir. Rüzgar, su ve böcekler ile diğer yakın bitkilere iletilirler. Kabakgiller, gül ve zinnia(kirli hanım), taflan hassastır.
Kontrol:Güneşli yerlerde hastalık azalır.Mesela taflan bitkisi güneş bitkisidir.Eğer gölge alana dikimi yapılıra külleme olma ihtimali yüksektir.Bu nedenle dayanıklı çeşit seçimi önemlidir. Hava sirkülasyonu olan yerler tercih edilmelidir. Düşmüş ve hastalıklı yaprakların koparılması ve uzaklaştırılması gerekir. Her kesimden sonra (bir ölçü çamaşır suyu 4 ölçek su) budama ekipmanlarını dezenfekte etmelisiniz. Sadece sabah sulaması ile sulanan bitkilere, gün boyunca kurumasına bir şans vermek gerekir. Damla sulama sistemi ile sulama yaprakları kuru tutmaya yardımcı olacaktır. Duyarlı bitkilerin enfeksiyonunu önlemek için haftalık kükürt veya bakır aktif maddeli mantar ilaçları uygulayın.