ÜZÜMLERDE KURŞUNİ KÜF HASTALIĞI VAR

Hastalığın Adı: Kurşini Küf (Botrytis cinerea Pers.)


 

Hastalığın Tanımı: Hastalıklı bitki artıklarının toprakla birleştiği bölgelerde, üzüm asmasının kenarlarında yere dökülen hastalıklı yapraklar üzerinde, hastalıklı dane ve salkım saplarında mantarlar çok rahatlıkla yaşarlar. Hastalıklı bölgelerde büyüyen mantarlar fazla ısıya ihtiyaç duymazlar. Daneler dolgunluğa ulaştığında İlkbahar ve Yaz mevsimlerinde enfeksiyon görülmeye başlar. Ortamda su bulunmaz ise enfeksiyon riski azalır.

Hayat Devresi: Genelde tüm yeşil akşamlarda bu hastalık görülür. Fakat en çok salkım ve danelere zarar verir. 3-5mm çapında yuvarlak pembemsi kızıla yakın lekeler görülür. Lekeler homojen olarak büyüdükçe koyulaşmaya başlar. Elinizle ufak bir kuvvet uyguladığınızda dane üzerindeki hastalıklı kabuk kolayca etli bölgeden ayrılır. Her geçen gün hastalık ilerler ve daneler gri renkli küf tabakası şeklini alırlar. Daneler çatlamaya ve daha sonrada buruşmaya başlar. Üzüm asmalarında olgunlaşmış ürünlerde bu hastalıkla beraber büyük ölçüde ürün kaybı meydana gelir.

Kültürel Önlemler:

  1. Asmaların Güneş ışınlarından faydalanması ve havalanması için yaprak ve dal budamaları yapılır.
  2. Yukarıda da belirtiğimiz üzere enfeksiyon su damlasının yardımıyla güçlendiğinden aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Gereğinden fazla ahır gübresi veya azotlu kimyasal gübreler kullanılmamalıdır.
  3. Hasat dönemi sonbahara kalan asmalar yağışlardan etkilenecektir. Bu nedenle üzerleri polietilen örtülerle örtülmelidir.
  4. En kısa zamanda asmaların hasadı gerçekleştirilmelidir ve soğuk hava depolarında muhafaza edilmelidir.

Kimyasal Önlemler:

Enfeksiyonla mücadeleye üzümler olgunlaşmadan hemen önce başlanır. Diğer ilaçlamalar ise fungusitin etki süresi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Son ilaçlama ise hasat zamanı yapılır.