MANOLYANIZ ÇİÇEK AÇMIYOR MU?
Manolya ağacınız çiçek açmıyorsa temelde birkaç sebebe dayanır. İlk olarak manolya ağacınız dikili olduğu yer çok önemlidir. Aşırı rüzgar alan yerlerde ağacın gelişimi yavaşlar ve çiçek açması zorlaşabilir. Poyraza kapalı güneşli ve yarı gölgeli alanlar dikim için en ideal yerlerdir.
İkinci olarak ise dikilen çeşit önem arz etmektedir. Bazı geç çiçek açan manolya türleri mevcuttur. Bu türler uzun seneler geçtikten sonra çiçek açmaktadır. Ancak buradaki bir diğer önemli husus da gübrelemedir. Gübrelemeyi manolya ağacının sürgün verdiği bahar aylarında 20-20-20+ME dengeli gübresiyle yapmak bitki gelişimini ve çiçek açmasını hızlandıracaktır.
Sonbaharda bahçenizde dökülen yaprakları manolya ağacı etrafına çapa yapmak suretiyle karıştırabilirsiniz. Manolya ağacının kökleri yüzeyde olduğundan çapalama ağacın köklerine zarar verebilir. Yaprakların toprakla karışması bitkiye doğal gübre olarak dönüş sağlayacaktır.
Fidanınızı ilk yılında kesinlikle susuz bırakmayın, özellikle yaz aylarında bolca sulamaya özen gösterilmelidir ancak yetişkin ağaçlarda toprak iyice kurduktan sonra sulama yapılması tavsiye edilmektedir. Çiçekler döküldükten sonra ekim ayında budama yapılabilir. Ağacın derli toplu göze hoş gelen bir yapıda büyümesini istiyorsanız, budama yaparken piramit şeklinde yukardan aşağı genişleyen bir yapı kazandırarak budama yapılması önerilir. Böylece güneş ışınları her yere eşit bir şekilde dağılmış olacak ve eş zamanlı bir çiçeklenme meydana gelecektir.
Manolya ağacıyla ilgili her türlü sorularınızı bekliyoruz.